Kjøring i utlandet

Hvis du skal kjøre en tur til utlandet på ferie eller på forretningsreise er det en god idé å undersøke i god tid hva du skal huske av dokumenter, regler og annet innen avreise. Vi har samlet en huskeliste nedenfor og gjort det enkelt for deg.

Huskeliste til kjøring i utlandet

Når du skal kjøre til utlandet i bilen din, skal du huske følgende dokumenter:

Grønt kort

Grønt kort er en legitimasjon overfor andre lands myndigheter og et bevis på at bilens ansvarsforsikring er betalt og dekker i henhold til det, landets lovgivning.

Det er i dag kun 10 land som krever grønt kort i bilen. I all hovedsak er dette snakk om land i Øst-Europa, men også land lengre sør, som Tyrkia og Makedonia. Meningen er at det skal være enklere å dokumentere at du har forsikring på bilen dersom du er innblandet i en trafikkulykke. Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes for å være på den sikre siden. Hvis du er forsikret gjennom NF Fleet og skal kjøre til et av landene på listen, kan du kontakte oss på tlf. +47 67 10 87 40 eller kundeservice.no@nffleet.com. Deretter sender vi deg det grønne kortet så fort som mulig. Er bilen forsikret via et annet forsikringsselskap, skal du kontakte dette i stedet.

Grønt kort utstedes normalt for den perioden forsikringen din gjelder for.Merk: For å sikre at du mottar dokumentene i tide, trenger vi bestillingen din minst to uker før du reiser. Husk å alltid finne ut hvilke regler som gjelder i landene du planlegger å kjøre inn i, fordi mange land har forskjellige regler fra Norge. Noen land krever også at spesialutstyr er tilgjengelig i bilen.

Hvor og når behøver du ikke kontakte SOS i utlandet?

  • Får du en glasskade skal du kontakte Hurtigruta Carglass på tlf. +47 21 49 22 47 som sørger for forløpet videre
  • Er det snakk om en mindre skade som kan repareres i løpet av én arbeidsdag, for eksempel punktering eller startproblemer skal du kontakte NF Fleet Veihjelp på tlf. +47 22 08 60 00
  • Hvis det er snakk om en mindre reparasjon hvor du selv legger ut for utgiften må du huske å ta vare på kvitteringen. Når du kommer hjem fra utlandet, skal du sende kvitteringen til forsikringsavdelingen i NF Fleet på kundeservice.no@nffleet.com med en kort forklaring

Hvis du er i tvil om hva du skal gjøre er du mer enn velkommen til å ringe oss på +47 6 7 10 87 40. Så skal vi sørge for at du blir hjulpet godt videre. Vi har åpent fra mandag til fredag kl. 8.00-16.00.

Glasskade i Europa? Bruk Carglass Europaservice

Benytt Carglass Europaservice for hurtig og effektiv assistanse hvis du får en glasskade i Europa, for eksempel på grunn av steinsprut eller innbrudd.

Fordeler med Carglass Europaservice:

  • Du kan kontakte Carglass i Norge direkte på +47 21 49 22 47 og forklare på norsk, hva som har skjedd
  • Carglass sørger for at et søsterselskap i utlandet ordner kostnadsfri reparasjon dersom du har kasko eller delkasko. De tar seg også av alt papirarbeid i forbindelse med forsikring – og du kan trygt kjøre videre.
  • Kvaliteten er på topp og er omfattet av Carglass-selskapenes internasjonale garanti
  • Prisene regnes om til det samme som den hadde blitt om skaden skjedde i Norge
  • Du slipper på betale kontant på feriestedet så du slipper å bruke lokal valuta

Les mer om Carglass European Service her.

Skademelding i utlandet

Det felleseuropeiske skademeldingsskjemaet finnes i dag online via en app som forenkler og fremskynder utfyllingen av skademeldingsskjemaet. Den kan være en stor hjelp i de tilfeller hvor man er involvert i trafikkforseelser i utlandet. Les mer og last ned appen her.

Miljømerker til miljøsoner i Europa

En rekke byer i Europa kan utstede kjøreforbud i miljøsoner hvis bilen ikke har et synlig miljømerke.  Her kan du lese mer og bestille miljømerke elektronisk hvis du har behov for det.

Krav til utstyr ved kjøring i Europa

En tur gjennom Europa kan reise mange spørsmål om utstyr til bilen fordi lovgivningen er forskjellig fra land til land. Vi henviser til SOS International for å gi deg det fullstendig oversikt over hvilket utstyr som er lovpålagt i det eller de landene du skal reise igjennom. Les mer her.

Regler for anvendelse av vinterdekk, piggdekk, kjetting mm. i utlandet

Det er land i Europa hvor det er påkrevd å kjøre med vinterdekk i en gitt periode. Kjører du ofte til utlandet eller står du over for den årlige kjør-selv-skiferien til Europa anbefaler vi å lese mer om reglene for det landet du skal kjøre til her.