Unngå skader på bilen i vinter

Hvert år kan du se biler fulle av snø på norske veier. Ikke bare er dette trafikkfarlig, men isen kan også skade flere av bilens komponenter.

Slurv med fjerning av is på bilen kan dessuten føre til kostbare reparasjoner. Her er sjekklisten for å unngå skader:

  • Ikke bruk vindusviskere for å fjerne snø på ruta.
  • Bruk silikon på dørlistene så de ikke fryser fast.
  • Sjekk at snø og is er fjernet rundt elektroniske speil.
  • Fjern snø fra bakluke og tak for unngå bulker.
  • Vær nøye med å fjerne snø fra skotøy. Konstant fukt i bilen kan føre til mugg, lukt og dugg på rutene.
  • Ikke spark på kanalen for å fjerne snø fra skoene. Dette kan føre til merker og rustskader.

 

Dersom du glemmer å skru av viskerne dagen i forveien, vil de skrape over det grove underlaget når du starter bilen neste morgen. Isen fungerer som et sandpapir og fører til at viskergummien raskt ødelegges eller blir vesentlig dårligere.

Samtidig kan motoren som driver viskerne, bli ødelagt. En slik reparasjon kan koste fra 1.000 - 10.000 kroner, avhengig av bilen.

Det anbefales å skru av funksjonen som gjør at speilene felles ut automatisk når man låser seg inn og ut av bilen. Dette fordi speil som blir hindret av is og snø kan ødelegge motoren. Et speil er ikke lenger bare et speil. Det kan inneholde sensorer, lys og kamerafunksjoner som kan bli ødelagt.

 

Dekkes ikke av forsikring

Vår samarbeidspartner på forsikring, Tryg, opplyser om at bilforsikringene ikke dekker skader som følge av is og snø. Dette regnes som «brukerfeil».

Det kan være lurt å forberede seg på kaldt vær, og følge med på værmeldingen. Da kan du i mange tilfeller forberede bilen din på kulda, gjennom for eksempel å bruke motor- og kupévarme.

Skader som skyldes frost, går ikke under kaskodekningen.

Det samme gjelder skader som oppstår når viskerne brekker på grunn av frost. Eller en speilmotor som blir ødelagt fordi speilet er frosset fast.

 

Vask bilen ofte

Om vinteren er det ekstra viktig å vaske bilen ofte for å fjerne salt som forårsaker rust. Men vær forsiktig. En våt bil som fryser, kan gjøre døra vanskelig å lukke opp. Gå derfor over gummilistene med en silikonstift. Da slipper du å røske opp døra med makt, dersom du parkerer ute.

 

NF Fleet Veihjelp

NF Fleet har en egen alarmtelefon som er bemannet døgnet rundt dersom det skulle være behov for assistanse. Ring NF Veihjelp (Viking) på tlf: 970 02 035

Har du spørsmål knyttet til skader på bilen, er du velkommen til å kontakte våre dyktige bilrådgivere på 67 10 87 40 eller kundeservice.no@nffleet.com så sørger vi for at du får den hjelpen du trenger.