Slik blir du klar til bilferien

Skal du på bilferie i år med kjæresten, familie eller venner? Uansett hvem du tar med deg, er det essensielt å være godt forberedt. Her får du en guide til hvordan du kan forberede deg til sommerens bilferie. Hvordan du skal sjekke om bilen er helt klar, hva skal du huske å ha med på turen og hva det er godt å vite før du drar avsted.

 

Huskeliste til bilferien

  • Ta service på forhånd om nødvendig
  • Skift til sommerdekk
  • Sjekk dekktrykk
  • Sjekk dekkmønster
  • Sjekk væskenivåer (spylervæske og kjølevæske)
  • Sjekk at bilens tekniske utstyr fungerer
  • Sjekk batteriet: Ser du en grønn ring i kikkehullet er batteriet ok
  • Husk nødvendige ting
  • Pakk bilen ordentlig
  • Planleggg kjøreruten hjemmefra
  • Sett deg inn i trafikkreglene på ruten (spesielt om du skal kjøre utenlands)

Sommerdekk, dekktrykk og dekkmønster

Det er hardt å løpe langt uten riktige sko, og det samme gleder for bilen din. Derfor er det ekstra viktig å sjekke dekkene før du skal ut på en lengre tur på de europeiske motorveiene. Start med å sjekke dekktrykket og sammenlign det målte trykket med de spesifikke dekktrykkravene for din bil. Riktig dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok. Husk at dekktrykk alltid skal kontrolleres på kalde dekk. Er trykket for lavt, økes drivstofforbruket og det kan generelt føre til negative konsekvenser for bilens kjøreegenskaper, samt levetid på sikt. Derfor er riktig dekktrykk svært viktig. I tillegg er det viktig at bilen kjører med sommerdekk på de varme asfaltveiene slik at veigrepet blir optimalt og slik at bremselegden forblir kort. Når du likevel er ved dekkene kan du også kontrollere dekkmønsteret. Lovkravet i Norge sier at sommerdekk må ha minst 1,6 millimeter mønsterdybde, men NAF anbefaler minimum 3 millimeter.

 

Væske og utstyr

Om sommeren er væske ytterst essensielt for din bil. Sjekk derfor bilens væskenivåer før du drar mot solen, i sør eller nord. Dette gjelder bremsevæske, kjølevæske, spylervæske og olje. Er bilen i underskudd av noen av disse væskene, gjelder det å få de fylt opp innen bilturen begynner. 

 

Til slutt er det selvfølgelig også viktig at at bilens elektriske utstyr virker slik at risikoen for ulykker minimeres så mye som mulig. Du skal derfor heller sjekke en gang for mye, enn en gang for lite at lykter, horn, dørlåser, knapper, infotainmentsystem og sikkerhetsbelter fungerer som de skal.

 

Pakkeliste

  • Pulverapparat
  • Refleksvest
  • Varselstrekant
  • Solbriller
  • Kjølebag og snacks
  • 2-3 liter drikkevann som reserve
  • GPS eller veikart
  • Førerkort og diverse dokumenter
  • Reisesyketabletter og plastikkposer
  • Underholdning til barn
  • Godkjent barnesikringsutstyr (beltestol) til barn under 135 cm
  • Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr (bilpute)

 

Hva skal du ha med?

Sikkerhetsutstyr i bilen: Refleksvest, varseltrekant og pulverapparat. Du vet aldri når en ulykke inntreffer og du plutselig får bruk for hele pakken. Vi anbefaler også et par kvalitetssolbriller mot den skarpe solen. Hvis du skal langt og vil spare penger på veien, er det selvfølgelig også lurt å ta med en kjølebag til drikke, snacks og matpakker. I forhold til drikkevarer, anbefaler vi faktisk at du alltid har 2-3 liter drikkevann i bilen som reserve i tilfelle motorstopp, dehydrering eller andre nødsituasjoner. Vi anbefaler også en GPS eller et godt gammeldags kart over landene du kjører gjennom, slik at du ikke kjører deg vill. Dobbeltsjekk også at du har husket førerkort, forskjellige dokumenter som f.eks. forsikring og relevante telefonnumre på blant annet veitjenester, lokalt politi og kanskje til og med hoteller på veien.

 

Bilferie med barn

"Hvor langt er det igjen?!". Denne setningen høres ofte fra baksetet og kan noen ganger teste tålmodigheten til sjåføren. Flere timers kjøring daglig kan være vanskelig for de minste, men det er en løsning som vil gjøre det litt lettere. Hvis du ikke allerede har anskaffet skjermer i nakkestøttene, kan du gjøre det eller ta med podcaster, bøker og bilspill slik at de yngste blir underholdt. Du må likevel være klar over at lesing eller uoppmerksomhet i løpet av kjøreturen kan føre til reisesyke, og det er ofte barn eller personer i baksetet som er berørt. Derfor anbefaler vi at du tar korte pauser underveis slik at alle passasjerer kan puste frisk luft. I tillegg kan også reisesyketabletter og noen få plastposer vise seg å være avgjørende.

Alle barn under 135 cm må også sikres med godkjent sikkerhetsutstyr som beltestol. Barn mellom 135 og 150 cm må ha en bilpute, så den delen må selvfølgelig også være i orden før du kjører avgårde.

 

Hvordan skal du pakke?

Pakk forsiktig og pakk lett, for da kan du faktisk spare penger. Drivstofforbruket øker proporsjonalt med bilens vekt. I tillegg har aerodynamikk også innvirkning på lommeboken, der for eksempel en takboks kan føre til høyere drivstofforbruk. Hvis du har noen tunge elementer, bør de plasseres i bunnen og innerst i bagasjerommet, dvs. nærmest passasjersetene. Hvis du kjører stasjonsvogn eller har et åpent bagasjerom, er det lurt å anskaffe et sikerhetsnett som skiller kupé og bagasjerom, og dermed beskytter sjåføren og passasjerene ved hard oppbremsing. I tillegg bør du sørge for å pakke slik at du har oversikt over bak- og sidespeil. Utsikten er helt essensiell for sikkerheten, og den gjør sjåføren mer selvsikker og rolig, noe som igjen gir en mye mer behagelig kjøretur for alle.

 

Andre tips og råd

Generelt anbefaler vi at du unngår å kjøre på fredag ​​og lørdag. Dette skyldes høy risiko for kø i mange land - spesielt i sommerferien. I tillegg bør du forsøke å kjøre på kvelden og om natten, da ferietrafikken på ettermiddagen generelt er den verste.

Når du kjører gjennom flere land, må du huske at hvert land kan ha forskjellige trafikkregler i forhold til andre. Igjen er det derfor en god ide å lage en oversikt hjemmefra om hvilke land du potensielt vil kjøre gjennom, slik at du kan sjekke reglene på forhånd, for eksempel på EU-kommisjonens nettsider. Spesielt Italia og Frankrike har strenge regler og bøter for veitrafikkovertredelser, så vær spesielt oppmerksom på reglene i disse landene. Kjører du i Østerrike, Sveits, Tsjekkia, Slovenia, Ungarn eller Tyskland, må du huske de riktige klistremerkene og vignettene til bilen.

Man må også være klar over at bompenger og bomveier kan forekomme - spesielt i tyske byer, som ofte er uunngåelige når du skal sørover. Så sjekk gjerne ut dette også hvis du vil være ekstra godt forberedt.

Det viktigste rådet av alle er imidlertid: ta pauser. Både sjåføren og passasjerene trenger ro og søvn. Derfor bør du unngå å kjøre for lange avstander uten søvn, og vi anbefaler at du planlegger overnatting på ruten enten hjemmefra eller regelmessig. Tretthet kan altfor ofte være årsaken til ulykker, så selvfølgelig bør det unngås. Av samme grunn er det også best å sette av god tid til rutene fordi kø kan oppstå hvor som helst og når som helst. Til slutt er et godt tips å gire opp. Hvis du vil spare drivstoff, må du gå høyt opp i gir allerede fra 50 km / t.

 

God sommer og god tur!