Dekkvaliteten har aldri vært viktigere

-Uten gode dekk kan det virkelig gå galt når noe uforutsett skjer langs veien, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef hos Dekkmann.  Dekkmann er én av flere NF Fleet-samarbeidspartnere på dekk.

Det kan være fristende å kjøpe dekk til halve prisen, men når en elg eller et barn kommer ut i veien, du får bremsing på våt vei, eller vannplaning i en sving, er dekk med høy kvalitet helt avgjørende. Haukenes forklarer videre at kvaliteten på dekkene aldri har vært viktigere enn nå. Dette skyldes kombinasjonen av to ting:

Tyngre biler og sterkere motorer - større og dyrere dekk
Nye biler er gjennomgående tyngre enn tidligere. Samtidig har det blitt vanlig med langt sterkere motorer.
– Spesielt elbiler har gjerne svært høy vekt. For eksempel en Audi e-tron, veier 2,5 tonn. Det er cirka 600 kilo tyngre enn en tilsvarende bil med bensin- eller dieselmotor – altså 600 kilo mer som trekker utover i svingen. Samtidig har den over 300 hestekrefter, sier Haukenes.


Med større biler og sterkere motorer har også dekkdimensjonene vokst. Mens 80-tallets mest solgte dekk var 155 millimeter brede og hadde 13 tommers felger, står f.eks. Audi e-tron på 255 millimeters dekk og 20 tommers felger. En Tesla X krever enda større og kraftigere dekk.


Større dekk er også dyrere. Og de aller største dimensjonene – som store elbiler og SUV-er typisk krever – er stort sett bare tilgjengelige hos premium- og billigmerkene.

 

Dermed fristes mange til å velge billigvarianten, selv om disse har lav kvalitet, konstaterer Haukenes.


Produktsjefens dekktips:
1. Sjekk mønsterdybden på dekkene dine jevnlig
Slitte og glatte dekk gjør at bilen lett kan skli av veien, eller ikke klarer å stoppe i tide dersom noe skulle skje. For å unngå overraskelser bør du sjekke mønsterdybden på dekkene dine jevnlig. Dette gjøres ved å måle dybden mellom mønsteret i dekkets slitebane som er midt på dekket. Mål alltid der det er mest nedslitt. Sjekk krav til mønsterdybde som gjelder for sommer- og vinterdekk. 

 

2. Lagre dekkene riktig for å bevare dekkets egenskaper og levetid
Dekk skal helst stå mørkt, svalt og tørt. Dersom man ikke har tilpassede reoler, anbefales det at hjulene lagres liggende, stablet oppå hverandre. Eventuelt kan de henges opp, men pass da på at felgen ikke skades. 
 

3. Husk ettertrekking!
Ettertrekk mutterne/boltene på hjulene etter ca. 50 km kjøring. Du kan gjøre dette hjemme med riktig moment, som du finner informasjon om i bilens instruksjonsbok.


4. Rengjøring av dekk og felger
Rengjør både dekk og felger før de legges bort for sesongen. Dekk bør ikke vaskes med petroleumsbaserte produkter, men med vanlig bilshampoo. Belegg av fastbrent bremsestøv bør fjernes med spesialprodukter for dette. Skyll godt av felg og dekk etter vask for å fjerne alle rester av såpe og eventuelle kjemikalier. 


5. Bytte av dekk på firehjulsdrevne biler
Ved bytte av dekk på firehjulsdrevne biler, bør man være oppmerksom på at visse typer firehjulstrekk er svært ømfintlig for ulikheter i rullediameteren. Bytter man kun to dekk kan dette skade drivverket på bilen, med svært store kostnader som resultat. Er du usikker på hvilken type firehjulstrekk du har, anbefaler vi å sjekke med dekkforhandleren, eventuelt kontakte merkeforhandleren for din bil.
 

6. Beste dekk bak!
Å plassere de beste dekkene bakerst gjelder både på bakgrunn av mønsterdybden og antatt kvalitet. Har man ulike hastighetsmerkinger på dekkene (anbefales ikke) skal de dekkene med høyest hastighetsmerking stå bak. Dette gjelder både for- og bakhjulsdrevne biler!
 

7. Viktig med riktig lufttrykk
Riktig lufttrykk er avgjørende for dekkenes levetid og bilens kjøreegenskaper. I tillegg har det stor betydning for bilens drivstofforbruk, noe som igjen påvirker det totale CO2 utslippet. Bruk gjerne bilens oppgitte makstrykk, legg til 10% for vinterdekk.
 

8. Bevar piggene til piggdekkene dine lengst mulig
Ikke kryssbytt piggdekk. Fest gjerne en lapp på dekkene som sier hvilken side hvert enkelt dekk har vært festet på når du skal legge de bort. Eks. «Høyre, fremre hjul» Setter du på piggdekkene annerledes siden sist sesong blir piggene tvunget til å jobbe motsatt vei og piggene kan løsne raskere. 
 

9. Innkjøring av dekk er viktig uansett type 
Uansett type dekk, pigg, piggfritt, nytt eller gammelt, er det viktig for et optimalt veigrep å kjøre inn dekkene for hver gang de settes på bilen. Dekkets gummistruktur må mykes opp da det er stivt etter å ikke ha vært i bruk. Nye dekk kan ha et belegg av silikon etter produksjonen. Dette er viktig å få slitt vekk. 

 

Har du spørsmål om dekk, kontakt din kontaktperson i NF Fleet eller kontakt kundeservice. NF Fleet har samarbeidsavtaler med noen av de største dekkjedene i Norge. Dette innebærer konkurransedyktige vilkår hos DekkmannDekk1, DekkpartnerVianorFirst Stop og DekkTeam. Foruten gode priser på anerkjente varemerker tilbyr de profesjonell hjelp og veiledning ved valg av hjul, samt rask og fagmessig utført arbeide. Kontakt nærmeste forhandler neste gang du har behov for dekkrelaterte tjenester på din bil.

 

Takk til Dekkmann for innspill til denne artikkelen!